Rozvážíme zeleninu maloodběratelům

Nakupovat zeleninu je v naší zemi možné mnoha způsoby. Tím nejznámějším je nákup v hyper nebo supermarketech či v menších prodejnách potravin, a dále je dnes možné nakupovat zemědělské komodity přes Internet. Na internetu je prodávají některé specializované e-shopy a obchodníci, kteří prodávají přímo své vlastní výpěstky, anebo vykupují produkty od soukromých pěstitelů.

cibule a česnek

Další možností, jak si opatřit ovoce a zeleninu, jsou farmářské trhy a také rozvoz do obcí či měst. O produkty soukromých pěstitelů je značný zájem a lidé si dobře uvědomují, že těmto lidem lze více důvěřovat, než jiným pěstitelům, kterým jde především o zisk na úkor kvality. Rozvážet zeleninu a ovoce, či dokonce obiloviny a luštěniny, pěstované u soukromníků, můžete i vy. Budete k tomu potřebovat přepravní dodávku a vhodné přepravky na zeleninu. A nad tímto tématem bychom se nyní rádi pozastavili.

Plast versus dřevo – dřevěné přepravky se vám časem mohou při přenášení polámat a jejich životnost je výrazně kratší, než u přepravek z plastu, které disponují vysokou nosností. Dřevěnou bedýnku také jen stěží udržíte v čistotě a bude mít tendenci do sebe nasávat různé kontaminanty, nejčastěji vyteklé šťávy z plodů, oleje a spory plísní či hnilobu. Plastové přepravky naopak velmi snadno vyčistíte běžnými saponáty.

přeprava a skladování zeleniny

Stohování při přepravě – velkým problémem při transportu zemědělských komodit na delší vzdálenosti je stohování bedýnek či přepravek. Jedná-li se o výrobky ze dřeva, může to být problém, protože při jízdě a náklonech do zatáček se mohou bedýnky začít rovněž naklánět a vlivem odstředivé síly se překlopit. To by pak mohlo znamenat poškození větší části celé úrody. Spoléhejte se raději na výrobky z plastu, které do sebe zapadnou pomocí zámků, a žádná přepravka se nikam nepřevrhne, ani kdybyste prudce brzdili a zatáčky doslova „řezali“.